Thermosystem FLEX

thermosys
Το ISOMAT THERMOSYSTEM FLEX είναι η ιδανική λύση για κατασκευές που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ευκαμψία, εξαιτίας δονήσεων και κραδασμών, όπως σύμμικτες κατασκευές π.χ. από μέταλλο και σκυρόδεμα ή τοιχοποιία, προκατασκευασμένες κατασκευές κτλ. Επιτρέπει τη διαπνοή του κτιρίου ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εξαιρετική λύση για την ανακαίνιση παλαιών προσόψεων. Oι έγχρωμοι παστώδεις σοβάδες MARMOCRYL και MARMOCRYL SILICONE που περιλαμβάνονται στο σύστημα, αντικαθιστούν το τελικό χέρι του σοβά και τη βαφή, ενώ χάρη στην υψηλή ελαστικότητά τους διατηρούν αναλλοίωτο το χρώμα και την υφή τους, χωρίς τον φόβο εμφάνισης αλάτων και ρωγμών.
To ISOMAT THERMOSYSTEM FLEX είναι ένα επικολλούμενο σύστημα πολλαπλών στρώσεων που αποτελείται από:
 • Θερμομονωτικές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης (EPS).
 • Αναγκαία παρελκόμενα για την ολοκλήρωση του συστήματος (οδηγούς στήριξης αλουμινίου με ενσωματωμένο νεροσταλάκτη, υαλόπλεγμα, γωνιόκρανα, κ.ά.).
 • Ειδικό, υψηλής ποιότητας κονίαμα ενισχυμένο με ρητίνες που χρησιμοποιείται ως κόλλα θερμομονωτικών πλακών (ΑΚ-Τ35), και το ακρυλικό, ετοιμόχρηστο, παστώδες επίχρισμα ISOMAT AK-THERMO ACRYL για την παρασκευή του οπλισμένου κονιάματος.
 • Ακρυλικούς ή σιλικονούχους, υδαταπωθητικούς, παστώδεις σοβάδες.

Πιστοποιημένο σύμφωνα με την ETAG 004: ETA 16/0628.

3D ΜΟΝΤΕΛΟ

model
1
Κόλληση θερμομονωτικών πλακών με ISOMAT AK-T35
2
Θερμομονωτικές πλάκες από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) με μηχανική στερέωση
3
Οπλισμένη στρώση ISOMAT AK-THERMO ACRYL με υαλόπλεγμα THERMOSYSTEM (149 g/m² or 161 g/m²)
4
Αστάρωμα με ML-PRIMER ή εναλλακτικά FLEX-PRIMER ή SILICONE-PRIMER
5
Σοβάτισμα με MARMOCRYL ή MARMOCRYL SILICONE

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ISOMAT AK-T35
Ινοπλισμένη, ρητινούχα, τσιμεντοειδής κόλλα θερμομονωτικών πλακών.
Κατανάλωση:
 • Ως κόλλα: 3,0-4,0 kg/m²
ISOMAT AK-THERMO ACRYL
Ιδιαίτερα εύκαμπτο, οργανικό, έτοιμο προς χρήση, ινοπλισμένο επίχρισμα θερμομονωτικών πλακών.
Κατανάλωση:
 • Ως οπλισμένο επίχρισμα: 3,0-4,0 kg/m²
MARMOCRYL Fine & Decor
Ακρυλικός, έτοιμος προς χρήση, εξαιρετικά υδαταπωθητικός σοβάς - Λεία ή Αδρή επιφάνεια.
Κατανάλωση:
 • Fine: περίπου 1,8 kg/m²/mm
 • Decor: περίπου 1,6 kg/m²/mm
MARMOCRYL SILICONE Fine & Decor
Σιλικονούχος, έτοιμος προς χρήση, εξαιρετικά υδαταπωθητικός και υδρατμοπερατός σοβάς – Λεία ή Αδρή επιφάνεια.
Κατανάλωση:
 • Fine: περίπου 1,8 kg/m²/mm
 • Decor: περίπου 1,6 kg/m²/mm
ML-PRIMER
Σιλικονούχο-ακρυλικό αστάρι νερού πρόσφυσης σοβάδων, με δυνατότητα χρωματισμού.
Κατανάλωση:
 • 150-200 g/m²
SILICONE-PRIMER
Αστάρι πρόσφυσης σιλικονούχων σοβάδων.
Κατανάλωση:
 • 5-10 m²/kg
FLEX -PRIMER
Υψηλής διεισδυτικότητας, ακρυλικό αστάρι νερού.
Κατανάλωση:
 • 5-10 m²/kg
ΠΛΑΚΕΣ ΕPS & ΒΥΣΜΑΤΑ
Θερμομονωτικές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης διαθέσιμες σε διάφορα πάχη (κατά ΕΝ 13163). Βύσματα μηχανικής στερέωσης θερμομονωτικών πλακών.
ΥΑΛΟΠΛΕΓΜΑ THERMOSYSTEM
Υαλόπλεγμα βάρους 149 g/m² ή 161 g/m², για την ενίσχυση της στρώσης επικάλυψης των θερμομονωτικών πλακών.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ

pdf download Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το PDF

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

THERMOSYSTEM FLEX

Το σύστημα THERMOSYSTEM FLEX είναι ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης και ανακαίνισης κτιρίων που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ISOMAT και εφαρμόζεται σε υφιστάμενα και νέα κτίρια.

Τα βασικά υλικά που απαρτίζουν το σύστημα THERMOSYSTEM FLEX είναι τα ακόλουθα:

Σχήμα 1

Τεχνική περιγραφή συστήματος THERMOSYSTEM FLEX Εξωτερικής Θερμομόνωσης πιστοποιημένο με βάση την τεχνική οδηγία ETAG004 του ΕΟΤΑ (European Organization Of Technical Approvals).

Υλικά

 • Θερμομονωτικές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης (EPS - ελάχιστο πάχος 50 mm), με σήμανση CE σύμφωνα με το πρότυπο EN 13163.

 • Ινοπλισμένη, τσιμεντοειδούς βάσης κόλλα, ενισχυμένη με πολυμερή συστατικά (ρητίνες) ISOMAT AK-T35.

 • Αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα ενίσχυσης THERMOSYSTEM RF, βάρους 149 ή 161 gr/m2, πλάτους 100 cm με άνοιγμα καρέ 3,5 x 4,5mm ή 3,5 x 4,0mm αντίστοιχα.

 • Αντιαλκαλικό πλέγμα ειδικής διαμόρφωσης, ενίσχυσης γωνιών ανοιγμάτων, με καρέ 3,5 x 4,0 mm.

 • Ακρυλικό παστώδες επίχρισμα για θερμομονωτικές πλάκες ISOMAT AK-THERMO ACRYL.

 • Ακρυλικό αστάρι νερού, υψηλής ποιότητας FLEX-PRIMER ή σιλικονούχο ακρυλικό αστάρι νερού, λευκό ή έγχρωμο, ML-PRIMER ή αστάρι πρόσφυσης σιλικονούχων σοβάδων SILICONE-PRIMER.

 • Τελικό επίχρισμα έτοιμου σοβά ακρυλικής βάσης MARMOCRYL ή σιλικονούχας βάσης MARMOCRYL SILICONE. Διατίθενται σε διάφορες αποχρώσεις και σε δύο εκδόσεις: Fine, για τη διαμόρφωση λείας τελικής επιφάνειας και Decor, για τη διαμόρφωση αδρής διακοσμητικής επιφάνειας.

 • Σταθερά γωνιόκρανα και γωνιόκρανα με νεροσταλάκτη (από PVC με υαλόπλεγμα εκατέρωθεν), για ενίσχυση των εξωτερικών γωνιών.

 • Οδηγό στήριξης αλουμινίου με νεροσταλάκτη.

Πέραν των αναφερομένων υλικών περιλαμβάνονται και συμπληρωματικά:

 • Bύσματα στερέωσης οδηγού αλουμινίου

 • Πλαστικοί αποστάτες ευθυγράμμισης οδηγού στήριξης

 • Διαμορφωτικές φρέζες

 • Στεγανωτική μαστίχη

 • Αφρός πολυουρεθάνης

τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρη και έντεχνη αποπεράτωση της εργασίας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΑΠΟΞΗΛΩΣΕΙΣ

Πρώτο βήμα για την προετοιμασία του υποστρώματος πριν την εφαρμογή του συστήματος, είναι η αφαίρεση και προέκταση κατά περίπου 6 έως 8 εκατοστά (ανάλογα με το πάχος της εφαρμοζόμενης θερμομονωτικής πλάκας) όλων των ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών, υδραυλικών κλπ. εγκαταστάσεων. Καλό είναι αυτό να γίνεται από αντίστοιχης ειδικότητας τεχνίτες. Στη συνέχεια, αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

 • Βρύσες και λοιπές υδραυλικές εγκαταστάσεις, με τις κατάλληλες προσθήκες προεκτείνονται προς τα έξω.

 • Λαμπτήρες και λοιπές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, με προεκτάσεις των καλωδίων τους θα εγκατασταθούν σε μπουάτ εκ νέου, που θα εγκιβωτισθούν στη νέα επιφάνεια μετά το πέρας της εφαρμογής του συστήματος.

 • Κλιματιστικά μηχανήματα θα απομακρυνθούν και οι βάσεις τους πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες που θα έχουν μεγαλύτερο μήκος.

Τέλος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στα κατωκάσια, τις μαρμαροποδιές κλπ. τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα μεγαλύτερου πλάτους ή εναλλακτικά να επικολληθούν πάνω τους, μετά την εφαρμογή του συστήματος, στρατζαρισμένα μεταλλικά τεμάχια ως επέκταση τους (ανοξείδωτα ή αλουμινίου).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

Oπτικός και μηχανικός έλεγχος του υφιστάμενου υποστρώματος.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι σε καλή κατάσταση, απαιτείται μόνο καλός καθαρισμός ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη από τις επιφάνειες εφαρμογής.

Στην περίπτωση κατά την οποία το υπόστρωμα είναι σημειακά σαθρό, αφαιρούμε τα προβληματικά σημεία και προχωράμε σε αποκατάσταση, ανάλογα με το βαθμό της αποσάθρωσης. Για την αποκατάσταση των προβληματικών σημείων, χρησιμοποιείται έτοιμο ρητινούχο επισκευαστικό κονίαμα DUROCRET τύπου PCC R2 πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 1504-3.

Στην περίπτωση που το τελικό επίχρισμα είναι σαθρό καθολικά, το αφαιρούμε μηχανικά και σταθεροποιούμε την υπάρχουσα βασική στρώση με ειδικό ακρυλικό αστάρι σταθεροποίησης (ρητινούχα υδατική διασπορά υψηλής διεισδυτικότητας). Στη συνέχεια για την καθολική αποκατάσταση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο ρητινούχο επισκευαστικό κονίαμα DUROCRET τύπου PCC R2 πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 1504-3.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1. Έλεγχος υποβάθρου – Προετοιμασία επιφάνειας – Θερμοκρασίες εφαρμογής.

Το υπόβαθρο πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό, απαλλαγμένο από σαθρά υλικά, σκόνες, υπολείμματα λαδιού και άλλα ξένα σώματα. Οι θερμοκρασίες κατά την εφαρμογή του συστήματος θα πρέπει να είναι μεταξύ 5 & 35ο C.

Ζώνη εδάφους θερμοπρόσοψης κτιρίου

Δημιουργία ζώνης υψηλής στεγάνωσης στο επίπεδο του εδάφους σε ύψος έως 40cm καθώς και στα σημεία εκκίνησης του συστήματος, σημεία με καταπόνηση από υγρασία (πεζοδρόμια).

Εφαρμογή στεγανωτικής στρώσης με το εύκαμπτο τσιμεντοειδές στεγανωτικό επαλειφόμενο κονίαμα δυο συστατικών AQUAMAT-FLEX σε 2 στρώσεις πριν την κόλληση των θερμομονωτικών πλακών.

2. Τοποθέτηση οδηγού στήριξης

Ο οδηγός αλουμινίου, τοποθετείται παράλληλα με το έδαφος και πάνω από αυτό κατ’ ελάχιστο 5 χιλιοστά. Το κενό σφραγίζεται με κορδόνι αρμών (τύπου Cellufill) και πολυουρεθανική μαστίχη για την αποφυγή διείσδυσης νερού. Η επιπεδότητα του οδηγού ορίζεται με τη χρήση νήματος στάθμης. Μεταξύ διαδοχικών οδηγών στήριξης αφήνεται διάκενο 2-3 χιλιοστών (το οποίο θα παραλαμβάνει τις συστολοδιαστολές).

3. Κόλληση θερμομονωτικών πλακών

Η διάστρωση της κόλλας ISOMAT AK-T35 στην θερμομονωτική πλάκα γίνεται ως εξής:

Εφαρμογή συγκολλητικού κονιάματος ανόργανης βάσης πάνω στις μονωτικές πλάκες:

α) Περίπτωση ομαλού υποστρώματος: Η κόλλα διαστρώνεται καθολικά στην επιφάνεια της μονωτικής πλάκας με οδοντωτή σπάτουλα No 10-12 (Σχήμα 2).


Σχήμα 2

β) Περίπτωση μη ομαλού υποστρώματος: σε υπόστρωμα με ανεπιπεδότητες, η κόλλα εφαρμόζεται στο περίγραμμα της πλάκας και στο κέντρο σε δύο (Σχήμα 3) ή σε τρία σημεία (Σχήμα 4) στα οποία έχουμε προκαθορίσει ότι θα τοποθετηθούν τα βύσματα της μηχανικής στερέωσης.


Σχήμα 3


Σχήμα 4

Η κόλληση των θερμομονωτικών πλακών ξεκινά από τη μία γωνία του κτιρίου σε οριζόντιες επάλληλες στρώσεις. Κάθε νέα σειρά πλακών θα πρέπει να είναι μετατοπισμένη κατά μισή πλάκα, ώστε να επιτυγχάνεται μια διάταξη διακοπτόμενων κάθετων αρμών. Οι αρμοί των θερμομονωτικών πλακών πλησίον των ανοιγμάτων πορτών ή παραθύρων να μην διαμορφώνονται σε συνέχεια των περιγραμμάτων αυτών. Αμέσως μετά την τοποθέτηση της κάθε πλάκας στο υπόστρωμα, ελέγχεται το αλφάδιασμα, η κατακορύφωση και η επιπεδότητα της.

4. Μηχανική στερέωση πλακών με ειδικά βύσματα

Την επόμενη ημέρα γίνεται μηχανική στερέωση των πλακών με ειδικά βύσματα. Επιλέγουμε τα βύσματα, κατάλληλου μήκους και τύπου ανάλογα με το πάχος της θερμομόνωσης και το είδος του υποστρώματος. Υπάρχουν 3 τύποι βυσμάτων, με πλαστική ή μεταλλική καρφίδα ή βιδωτά. Στην περίπτωση στοιχείων σκυροδέματος χρησιμοποιούμε βύσματα με μεταλλική καρφίδα, στην περίπτωση τοιχοποιίας τα βύσματα με πλαστική καρφίδα, ενώ σε περίπτωση ξηράς δόμησης ή ξύλου τα βιδωτά βύσματα.

Για την επιλογή του σωστού μήκους και τύπου βύσματος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι:

 • Το πάχος της θερμομονωτικής πλάκας

 • Το πάχος της κόλλας

 • Το πάχος του τυχόν υφιστάμενου σοβά και

 • Το είδος του υποστρώματος(τούβλο-σκυρόδεμα-ξύλο-ξηρά δόμηση)

Αφού ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των βυσμάτων, προχωράμε στο στοκάρισμα των οπών που τοποθετήσαμε τα βύσματα.


Σχήμα 5 - Με 2 βύσματα στο κέντρο


Σχήμα 6 - Με 1 βύσμα στο κέντρο

5. Τοποθέτηση ειδικών τεμαχίων ενίσχυσης

Με τη χρήση του υλικού βασικού επιχρίσματος τοποθετούνται τα ειδικά τεμάχια ενίσχυσης εξωτερικών γωνιών (σταθερά γωνιόκρανα και γωνιόκρανα με νεροσταλάκτη, από PVC), και τα ειδικής διαμόρφωσης υαλοπλέγματα ενίσχυσης γωνιών παραθύρων και θυρών.

6. Επίστρωση βασικού επιχρίσματος ISOMAT AK-THERMO ACRYL και τοποθέτηση υαλοπλέγματος

Το βασικό ακρυλικό επίχρισμα ISOMAT AK-THERMO ACRYL διαστρώνεται καθολικά στην επιφάνεια των θερμομονωτικών πλακών (με οδοντωτή σπάτουλα No10 ή με μηχανή) σε πάχος περίπου 3 mm. Η εφαρμογή θα γίνεται σε λωρίδες πλάτους περίπου 1,20 m, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει ο εγκιβωτισμός του ενισχυτικού, αντιαλκαλικού υαλοπλέγματος (βάρους 149 ή 161 gr/m2). Το υαλόπλεγμα εγκιβωτίζεται όσο ακόμη είναι νωπό το βασικό επίχρισμα, έτσι ώστε να καλυφθεί πλήρως. Οι λωρίδες του υαλοπλέγματος θα πρέπει να αλληλοεπικαλύπτονται κατά 10 cm τουλάχιστον. Κοντά στο έδαφος τοποθετείται οριζόντια διπλή στρώση υαλοπλέγματος (λωρίδα πλάτους 1 m), για αυξημένη αντοχή.

7. Επίστρωση τελικού επιχρίσματος

Ως τελικό επίχρισμα και αφού έχει στεγνώσει πλήρως η ενδιάμεση ενισχυτική στρώση, ακολουθεί η τελική στρώση του συστήματος επιλέγοντας κάποιον από τους ακρυλικούς παστώδεις σοβάδες MARMOCRYL ή σιλικονούχους παστώδεις σοβάδες MARMOCRYL SILICONE της εταιρείας ISOMAT. Οι συγκεκριμένοι σοβάδες ανάλογα με την κοκκομετρία του αδρανούς που περιέχουν διατίθενται σε 2 τύπους: Fine, για τη διαμόρφωση λείας τελικής επιφάνειας και Decor, για τη διαμόρφωση αδρής-διακοσμητικής επιφάνειας. Η εφαρμογή του σοβά γίνεται είτε με το χέρι (με λεία ανοξείδωτη μεταλλική σπάτουλα) ή με μηχανή εκτόξευσης έτοιμου σοβά, αφού έχει προηγηθεί αστάρωμα του υποστρώματος, ανάλογα με το σοβά που θα χρησιμοποιηθεί, με το ειδικό ακρυλικό αστάρι νερού FLEX-PRIMER ή το ακρυλικό σιλικονούχο αστάρι νερού ML-PRIMER ή το αστάρι πρόσφυσης σιλικονούχων σοβάδων SILICONE-PRIMER. Όσο η στρώση του σοβά είναι ακόμη νωπή, γίνεται το φινίρισμα της επιφάνειας «πατητά» με πλαστική σπάτουλα για την περίπτωση λείας επιφάνειας ή τρίβεται «πατητά» με πλαστικό τριβίδι με κινήσεις οριζόντιες, κατακόρυφες ή κυκλικές, ανάλογα με την επιθυμητή τελική εμφάνιση, για την περίπτωση αδρής επιφάνειας.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ 2310-576002 ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ 22620-56408 ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ Η ομάδα των εξειδικευμένων μηχανικών της ISOMAT βρίσκεται στη διάθεσή σας τόσο για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα και τη σωστή εφαρμογή των προϊόντων τους, όσο και για να σας προτείνει σημεία πώλησης κοντά σας αλλά και πιστοποιημένα συνεργεία.