Κατασκευή ανθεκτικής τσιμεντοκονίας δαπέδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

 

ADIPLAST   Οικοδομική ρητίνη για πολλαπλές βελτιώσεις των κονιαμάτων

 

I. ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ-ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Τα δάπεδα αποθηκών, γκαράζ κλπ., υφίστανται αυξημένες μηχανικές καταπονήσεις, ιδιαίτερα σε τριβή.

Απαιτείται λοιπόν, οι επιστρώσεις των δαπέδων αυτών να έχουν σημαντική αντοχή σε τριβή, ώστε να μη σκονίζουν, καθώς και αυξημένη πρόσφυση στο υπόστρωμά τους, ώστε να μην αποκολλούνται.

II. ΛΥΣΗ

Η διαμόρφωση μίας επιφάνειας δαπέδου με σημαντικές αντοχές και αντιτριβικότητα μπορεί να γίνει με την κατασκευή μίας στρώσης τσιμεντοκονίας με προσθήκη της οικοδομικής ρητίνης ADIPLAST.

Η τσιμεντοκονία που προκύπτει με την προσθήκη του ADIPLAST παρουσιάζει αυξημένη συγκολλητικότητα, ελαστικότητα, αντοχή σε τριβή κλπ., παρέχοντας μία επιφάνεια που δε σκονίζει.

H επάρκεια της συγκόλλησης της τσιμεντοκονίας με το υπόστρωμα, εξασφαλίζεται με συγκολλητική στρώση με προσθήκη ADIPLAST.

III. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Προετοιμασία υποστρώματος

 1. Το υπόστρωμα πρέπει να καθαριστεί καλά από σαθρά υλικά, λίπη, λάδια και τυχόν παλιά επιχρίσματα.
 2. Στη συνέχεια πρέπει να διαβραχεί καλά, χωρίς όμως να δημιουργηθούν λιμνάζοντα νερά.

Εφαρμογή

 1. Ενίσχυση της πρόσφυσης της τσιμεντοκονίας με συγκολλητική στρώση ως εξής:
  Επάνω στο καθαρισμένο δάπεδο επαλείφεται με βούρτσα και σε πάχος περίπου 2 mm ένα παχύρρευστο κονίαμα αποτελούμενο από τσιμέντο : άμμος : ADIPLAST : νερό = 1 : 1 : 0,5 : 0,5 (αναλογίες σε μέρη όγκου), ώστε το μίγμα να αποκτήσει μία παχύρρευστη, επαλείψιμη μορφή.
  Η επάλειψη γίνεται ακριβώς πριν από την εφαρμογή της τσιμεντοκονίας στο δάπεδο, ώστε να είναι ακόμη νωπή και να μην έχει “τραβήξει”.
  Αν η εργασία είναι εκτεταμένη, εργαζόμαστε τμηματικά ώστε να αποκλείσουμε το στέγνωμα της συγκολλητικής στρώσης λόγω της χρονικής καθυστέρησης από την εφαρμογή της τσιμεντοκονίας. Εάν μάλιστα χρειαστεί, επαλείφουμε ξανά τα στεγνωμένα τμήματα καθώς και τα δημιουργημένα σόκκορα.
  Kατανάλωση ADIPLASΤ: περίπου 0,25 kg/m2/mm.
 2. Παρασκευή τσιμεντοκονίας με προσθήκη ADIPLAST με αναλογίες (σε μέρη όγκου):

Ξηρό κονίαμα: τσιμέντο προς άμμο = 1:2 έως 1:4

Υγρό ανάμιξης: ADIPLAST προς νερό = 1:2 έως 1:4

Υγρό ανάμιξης προς ξηρό κονίαμα = 1:4 ως 1:4,5

Όσο αυξάνει το πάχος της τσιμεντοκονίας που θα εφαρμοστεί, τόσο τα ποσοστά τσιμέντου και ADIPLAST μειώνονται στις αναλογίες του μίγματος.
Το ADIPLAST προστίθεται στο νερό ανάμιξης μέσα στη μπετονιέρα.

Το παραγόμενο μίγμα διαστρώνεται στο δάπεδο, όσο η συγκολλητική στρώση είναι ακόμη νωπή, με τη βοήθεια οδηγών, σε πάχος 1-3 cm. Κατόπιν μασταρώνεται και λειαίνεται.
Κατανάλωση ADIPLAST: 0,5-1,0 kg/m2/cm.